HUNDESPANNET

Hundespannet med Puntadalen ,Nordreisa i bakgrunnen.

Hundekjøring

Det begynte tidlig på 80 tallet med spark og snørekjøring  med ski og 3-4 hunder foran !

Men da jeg bodde i Folldal rundt 90 tallet vokste interessen for hundekjøring og jeg begynte å prøve meg frem, spleiset 10 spannline selv ,lånte en slede og skulle lære disse setterne å trekke i takt , jeg hadde 45 i tallet på den tia, men noen lederhund med talent fann jeg ikke blandt dem.

Først da jeg flyttet til Hjerkinn i 1993 og fikk tak i en avdanket lederhund og ulveblanding av en Alaskahusky ble det fart og orden på spannet.

Hunden het Franka, hennes mor var importert drektig med en ulv fra Alaska ,så det var endel ulv i henne, noe som også vistes gjennom hennes skyhet.
Men straks hun fikk selen på forvandlet hun seg fra en sky hund til en stødig men sta lederhund, hun var til tider en nøtt å knekke, for eksempel ved turenes endestasjon,da hun tok kompasskurs hjem og nektet å gå løypa til tross for steinurer,åpne elver og annet ufremkommelig terreng sto hun ofte på sitt valg.

Når Franka ble gammel og dro på de evige vidder, var imidlertid de andre hundene så drevne på lederrollen at etter henne har jeg kun brukt Fuglehunder. 

Hundene var dresserte jakthunder så denne lydigheten gjorde det behagelig å spenne for,stoppe ,ta pauser og lignende.
Allt foregjikk lydløst og uten snøanker frem til 2006 ,etter den tid har treningsforholdene her på kysten vært dårlige og gjennomstrømmingen av hunder stor siden jeg kjøpte og solgte hunder hele tiden.
Noen ganger manglet jeg erfarne hunder i spannet som til tider inneholdt flest unghunder.
Fortsatt er hundespannet lydløst men anker er godt å ha med ,særlig ved innkjøring av nye unghunder.

Innkjøringsmetoden jeg har brukt går enkelt fortalt ut på å ta på sele,sette de uerfarne hundene i spannet bak lederhundene og kjøre og helst da på fast og fin løype.
Alle mine hunder har raskt fattet poenget,noen allerede etter 3-400 meter mens noen har trengt et par turer, dette til tross for at de fra før alldri hadde sett en sele og mange hadde heller alldri hatt så mye
 som et halsbånd på !
Men det å operere i flokk og bli ledet hadde de inne fra før.

Franka

Storspann anno 2010

Trening i Kvitdalen Folldal

På vei til Snøheim under Snøhetta

Hjerkinn var et flott utgangspunkt for hundekjøring,ved å benytte veien i skytefeltet å kjøre bil til snøkanten, kunne man kjøre til Snøheim under Snøhetta ,til langt uti juni måned !

Simavåg Skjervøy ca 2007

Å overholde fartsgrenser er ikke noe problem ;-)

Lederhunder

To mye brukte lederhunder Engelsk Setter Svartholtens Star og Weimaraner Hellas Kraoudy

Unghundspann

Unghundspann 2010

SPANNET 3013

Det ble plutselig fritt for komandoleder når Isadora ble skadet, jeg fikk da tak i en eldre tispe som er blanding av Fuglehund og Alaskahusky , Trine heter hun og har gått F.M og andre løp , en rutinert dame som kan sine ting ,hvis hun vil, er litt egenrådig.

2013 spannet inneholder mange unghunder som har vist en jevn fremgang fra tur til tur.
Gamle Trigger (12 år) har også vært i spannet men løper stort sett ved siden av sleden ,og noen ganger sitter han i sleden på hjemtur hvis han er sliten.

Moody Blue går fast som leder men ikke på kommando da hun er født døv.

MØRKETIDSTRENING

VÅREN 2013

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Jorunn Hasselberg | Svar 26.04.2013 06:03

Fint å lese historien om spannet ditt og flotte bilder

Tommy | Svar 25.01.2011 19:49

Vakkrere hundespann har jeg aldrig sett! Hvordan trur du ett topptrent spann bestående av settere/pointere ville stått seg mot ah? se bort ifra kuldetoleranse.

Esther 25.01.2011 23:02

Om Det trur jeg at setterne ville kommet til kort...motivasjonen hadde vel svikta underveis...og matinntaket likedan, mulig Irsk,el Gordon ville funka p 50 mil

Marit M | Svar 17.01.2011 00:45

Kjempefin side Esther, så mange fine hunder opp gjennom årene! og det hundespannet ser jo helt rått ut..

Tove | Svar 15.01.2011 00:51

Härligt! Har alla dina hundar varit förtjusta i drag?

Esther 15.01.2011 01:15

Ja samtlige har vært trekkvillige,men ikke alle like dugelig som leder eller komandoleder !

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

15.01 | 15:40

My irish setter has passed away, so now I’m looking for a female english setter showdog. I miss a dog so much so do you expect any puppies in 2022?

...
27.09 | 13:40

Jeg har snakket med deg tidligre i høst.Jeg kjøpte Isak i 2008.Har du en tispe tilsalgs.Det gjør ikke noe om den er 5-6 år,den må være dressert for fuglejakt,in

...
13.04 | 18:08

Leste gjennom denne siden. Scott fikk påvist miltkreft med spredning i bukhulen og ble avlivet Mai 2020; Rapido har påvist Spondylose i 2020. Greit å få reg. De

...
20.10 | 16:23

Søker es hand 3 til 5 år. Jaktdresert. Jeg er tidligere prøvedeltager og jaktprøvedommer i Norge. Er nå 79 men sprek og går på rype og skogsfugljakt.

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE