OM MEG.

Jeg såg dagens lys i Sogndal den 28.10.1960, og vokste opp på en liten fjellgård i denne vakre Sognebygda.Tiden som barn tilbrakte jeg for det meste i fjøset der både ku,hest og sau ble grundig dressert, eller i marka sammen med dyrene på gården.
Da mine foreldre slet med helseproblemer og mine 4 brødre satset på skole og utdannelse ,ble det til at jeg jobbet mye hjemme på gården i ungdomstia.
Drømmen min var å bli trailersjåfør så da jeg fylte 20  år,var førerkortene i boks og jeg begynte å kjøre buss,lastebiler og tankbil ,men min hardt belastede kropp etter slitet på gården, min dårlige rygg og armer satte en stopper for denne aktiviteten.
Samtidig med dette hadde jeg jobbet endel med hester , blant annet så var jeg  stalljente på Øvrevoll,trente travhester på Møre, hadde trent ,ført frem og premiert egen avlshingst Ajax 2210 .
Jeg  hadde  mange  hester opp gjennom årene , fikk også  oppdrag med å trene eller temme hester på nabogårdene da jeg var tenåring.
Jeg var i tillegg innom slakteriarbeide på livdyravdeling , og sagbruksarbeider.
Men ryggen kranglet fortsatt så det ble umulig å fortsette med denne type arbeide.
Som 16 åring fikk jeg et håpløst eksemplar av en 1 år gammel Engelsk Setter som hette Toya , jeg skaffet umiddelbart en hagle og ville begynne å gå på jakt, til min mors store fortvilelse, ingen i vår familie bortsett fra en onkel, som jaktet to dager i året ,hadde noensinne jaktet eller eid et våpen !
Men jeg syns dette var meget fristende og marka kjente jeg fra før ,siden jeg hadde tilbrakt all min fritid
der, enten til fots eller på hesteryggen.
Men Toya var vant til å jakte alene  der hun kom fra ,så det ble jeg også henvist til, da hun bare forsvant idet vi startet å gå og kom ikke tilbake til gården før det ble kveld å mørkt.
Dette løste jeg ved å parre henne i 1979 ,med en av Fredrik Aaleruds hannhunder ,Nystøylkvevens Ted og hun fikk 7 valper ,selv beholdt jeg en tispevalp, Bossi .
Toya ble nå sendt til de evige jaktmarker !
Nå ble det andre boller og det ble mye jakt sammen med Bossi. Etter at Bossi ble jaktprøve og utstillingspremiert ble hun solgt til en jeger på Biri ,fordi jeg ville ha en annen type Engelsk Setter, en sånn som jeg hadde sett på jaktprøvene på Kongsvold.
Derfor kjøpte jeg en  voksen hannhund og ei voksen tispe med de egenskapene jeg ønsket.
Dette var Lisa og Vappus ,som ble mine to første virkelige avlshunder .Etter de var jakt og utstillingspremierte ble de parret og deres avkom fikk også kennelnavnet Svartholten.
Svartholten er forresten navnet på et fjell like ovenfor gården Vassli i Sogndalsdalen der jeg vokste opp.
Det ble paralellt med jobben som sjåfør avlet noen valpekull,stillt på jaktprøver og utstillinger,jaktet og dressert noen hunder for salg,så veien til å gjøre dette til mitt levebrød var forholdsvis kort, spesiellt siden min fysiske helsestatus ble betraktelig bedre av all fjellvandringen, så fra 1986 ble jakt, fuglehunder, oppdrett og salg av valper,jaktguiding og salg av ferdig dresserte hunder mitt yrke.
Jeg vil anslå antallet ferdig dresserte fuglehunder av diverse raser som er opptrent av meg er rundt 500 hunder opp gjennom årene og selv har jeg til enhver tid hatt et antall av fra 10 til 45 hunder ,der alle har blitt jaktet mye med gjennom egen jakt og utleie til jegere.
De neste sidene på denne Hjemmesiden vil ta for seg Svartholtens hunder og annet ifra åttitallet og frem til idag.

Ajax i trekkprøven 1979

Jeg og min bror Rolf i vogna !  🙂

Toya , min første hund ! 1976

Stampesletta m Ajax 1979

 

BUSSEN

Som en landstryker flyttet jeg frem å tilbake mellom flere steder og landsdeler.
Dette pga. tilgang til trening av hundene og jaktmuligheter.
På et tidspunkt hadde jeg stående 5 forskjellige hundegårdsannlegg på like mange steder i midt Norge.
Steder jeg oppholdt meg i lengre perioder til sammen 9 år var Dovrefjelltraktene Folldal og Hjerkinn før jeg i 1997 flyttet til Nordreisa i Troms og siden der jeg nå befinner meg, Kågen i Skjervøy Kommune.
I 1998 kjøpte jeg en Volvo B57 buss, innredet de bakerste 5 meterne til hundene og sveiste 20 seksjoner hundegård som transporteres bakerst i og på bussen.
Dette er veldig praktisk når jeg reiser med hundeflokken på jakt og trening, bussen inneholder også en bodel der jeg bor opptil 4 mnd pr år.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Anja | Svar 14.04.2016 00:18

Jeg har mistet tlf nr ditt, supert om du kan sende info via sms. Hvis mulig ønsker vi oss en Svartholtens ES

Anja Jentoft | Svar 14.04.2016 00:16

Kjære Ester, vi har mistet Alba i dag, sorgens dag, den var den beste jakthund, turkamerat og kosehund vi har hatt. Nå ser vi etter en ny ES valp, kan du hjelpe

Susanna Mattsson | Svar 19.03.2015 15:08

Det hörs som ett händelserikt liv.

Robert | Svar 24.03.2013 19:32

Hei, er den for salg den gordon setteren som du har her inne på 2 år?
epost: r-tunge@online.no
mobnr: 41767935

Mvh Robert

morten jacobsen | Svar 21.04.2012 22:56

Imponerende dedikasjon til hundesport!!
Noen steder står det at du kjenner til terrenger i Norge/SVerige. Har du et tips om et sted å jakte uten å måtte fly?

Esther 22.04.2012 23:36

Jeg kan tipse om dette i August etter rypetellingene, jeg får ikke svart dere som skriver her inne pr mail da dere ikke legger igjen adresse ,jeg beklager....

Pål | Svar 12.10.2011 21:30

Du er jammen beintøff !! Er på utkikk etter valp til neste høst, men egentlig bør den nå være 4-5 mnd gammel ! Trenger en unggut jeg kan trene i vinter !!

Esther 15.03.2012 19:31

Heisann !
Er du fortsatt interessert i valp ? , Jeg har kull på gang nå !

Esther 13.10.2011 01:39

Hei !
Jeg har planer om to kull i 2012 ,Engelsk Setter !
Hva mener du med ...trenger en unggut jeg kan trene i vinter ???

Jan T Olsen | Svar 09.01.2011 00:07

Vel lurer vel hvordan du klarte å havne så langt nord som du gjorde jeg ? hehe

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

15.01 | 15:40

My irish setter has passed away, so now I’m looking for a female english setter showdog. I miss a dog so much so do you expect any puppies in 2022?

...
27.09 | 13:40

Jeg har snakket med deg tidligre i høst.Jeg kjøpte Isak i 2008.Har du en tispe tilsalgs.Det gjør ikke noe om den er 5-6 år,den må være dressert for fuglejakt,in

...
13.04 | 18:08

Leste gjennom denne siden. Scott fikk påvist miltkreft med spredning i bukhulen og ble avlivet Mai 2020; Rapido har påvist Spondylose i 2020. Greit å få reg. De

...
20.10 | 16:23

Søker es hand 3 til 5 år. Jaktdresert. Jeg er tidligere prøvedeltager og jaktprøvedommer i Norge. Er nå 79 men sprek og går på rype og skogsfugljakt.

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE